စပ္ေတာ့စပ္တယ္ င႐ုတ္သီး (Chilli) .. ........
င႐ုတ္သီးဟာ စိုက္ပ်ိဳးရ လြယ္ကူတဲ့ အတြက္ ကမာၻတစ္ဝန္း ေဆးကုသရာမွာ အသံုးျပဳ ၾကပါတယ္။ေရွးလူႀကီးေတြဟာ င႐ုတ္သီးကိ ု နာက်င္မႈ ေဝဒနာ သက္သာေအာင္မွ အစျပဳၿပီး ကာမရာဂ ႏုိးႂကြေစတဲ့ ေဆးအျဖစ္ ေရာဂါ အားလံုး အတြက္ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။
င႐ုတ္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ ပူစပ္တဲ့ အရသာရွိတဲ့ capsaicin ဟာနာက်င္မႈ သက္သာေစတာေၾကာင့္ႂကြက္သားနာက်င္တာ၊ ခြဲစိတ္အၿပီးနာက်င္တာနဲ႔ အဆစ္ေရာင္ ေရာဂါေတြ သက္သာ ေစတာကို ယေန႔အထိ လူသိမ်ားေနဆဲလို႔ဆိုပါတယ္။
င႐ုတ္သီးဟာ ဦးေႏွာက္အတြင္းနာက်င္မႈေဝဒနာကို သယ္ေဆာင္ ေပးတဲ့chemical messages ေတြကို တားဆီးႏိုင္တယ္လို႔သိရပါတယ္။ေနာက္ဆံုးေလ့လာမႈအရ င႐ုတ္သီးဟာ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းသိမ္းရာမွာ ကူညီႏုိင္တယ္လို႔ေဖာ္ၿပထားပါတယ္။
င႐ုတ္သီးဟာ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကိုလည္းထိန္းေပးႏုိင္ပါ တယ္။င႐ုတ္သီးပါဝင္တဲ့ေန႔လယ္စာ စားသူေတြမွာ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ထိန္းေပးတဲ့ ေဟာ္မုန္း (Insulin) ျမင့္တက္ေနၿပီးအစာဆာေလာင္စိတ္မ်ားတဲ့ ေဟာ္မုန္း (Ghrelin)က်ဆင္းေနတာကို ေတြ႕ရွိရပါတယ္လို႔ သုေတသနျပဳသူေတြကဆိုပါတယ္။
သင့္ရဲ႕ အစားအစာထဲမွာ င႐ုတ္သီးအစိမ္းလိုက္ထည့္စားတာ ဒါမွမဟုတ္ အသုပ္ေတြထဲမွာ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ ထည့္စားတာ၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔နဲ႔ဟင္းခ်က္ၿပီးစားတာေတြ လုပ္ပါ။
credit to Mg Mandalay
ေက်းဇူးပါ။
ReplyDelete