အဆိပ္ေျပေစျပီးထူးကဲတဲ႕အစြမ္းမ်ားနဲ႔ကန္စြန္းရြက္ -------------------------------------------------------ျမန္မာမ်ားခ်က္ျပဳတ္စားၾကသည့္ ကန္စြန္း ပင္ ၏ တိုင္းရင္းေဆးဖက္ဝင္ အသံုးဝင္ပံု မ်ားကိုေရးသားတင္ျပရန္ ေရြးခ်ယ္ထားပါတယ္။ ကုန္စိမ္းဆိုင္မ်ားတြင္ေရာင္းခ်ၾကေသာ ကန္စြန္းႀကီးရြက္ (တ႐ုတ္ကန္စြန္း)၊ ကန္စြန္း႐ိုးနီမ်ားသည္ ျမန္မာတို႔ မၾကာခဏ ခ်က္ျပဳတ္စားသံုးေလ့ရွိေသာ ဟင္းရြက္မ်ားထဲတြင္ ပါဝင္ပါသည္။ယင္းတို႔ကို ခ်က္ ျပဳတ္ စားေသာက္ျခင္းျဖင့္ ေငြကုန္သက္သာေစသည့္အျပင္လူတို႔အတြက္ အာဟာရဓာတ္ တို႔လည္းျဖစ္ေစပါသည္။
ျမန္မာ႕စားသံု းမႈ
ကန္စြန္းရြက္ကိုငါး၊ ပုစြန္ျဖင့္ အခ်ဳိ႕ဟင္းတစ္ခြက္ ခ်က္စားျခင္းျပဳတ္တို႔စားျခင္း၊ ေၾကာ္ေလွာ္စားျခင္း၊အသုပ္အျဖစ္ စားသံုးျခင္း၊ခ် ဥ္ဖတ္ႏွင့္ ျပဳတ္၍သနပ္စံုထည့္စားျခင္း၊ပဲ၊ငါး စသည့္တို႔ႏွင့္ ငါးေပါင္းေၾကာ္ အျဖစ္လည္း ေၾကာ္ေလွာ္စားသံ ုးၾကသည့္အျပင္အျခား ဟင္းရြက္မ်ားႏွင့္ေရာေႏွာခ်က္စားေ လ့ရွိၾကပါသည္ ။
အဆိပ္အေတာက္ေျပေစသည့္ ကန္စြန္းရြက္
မႈိဟင္းမ်ားခ်က္စားသံုးရာတြင္ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ေျပေစရန္ ကန္စြန္းရြက္ကို ေရာေႏွာခ်က္ျပဳတ္ေၾကာ္စားေလ့ ရွိၾကပါသည္။ကန္စြန္းရြက္သည္ ခ်က္ျပဳတ္စားသံုးရာတြင္ ဟင္းလ်ာအျဖစ္ စားသံုးရသကဲ့သို႔က်န္းမာေရးက႑တြင္လည္း ေဆးဝါး ဓာတ္စာအျဖစ္ အသံုးဝင္ေစပါသည္။
ျမန္မာ့ေဆးက်မ္း၏အဆိုမ်ား
ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ပတ္သက္၍ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းမ်ားတြင္ တိုင္းရင္းေဆးဖက္ဝင္ပံုမ်ားကို အက်ယ္တဝင့္ ေဖာ္ျပထားၾကသည့္အနက္ ဥတုေသာဇနသဂၤဟ က်မ္းတြင္ ေရးသားေဖာ္ျပခ်က္မ်ားကိုဆက္လက္တင္ျပထားပါသည္။ ကန္စြန္းရြက္သည္ ခ်ဳိ၏။ႏို႔ရည္၊ သုုက္တို႔ကို ပြားမ်ားေစ၏ ႐ႈေတာ္မူေဆးက်မ္းႏွင့္ရသ ဓာတုက်မ္းတြင္ ကန္စြန္းရြက္သည္ ဝမ္းမီးကိုေျဖာင့္ေစျခင္း၊ငန္းမန္းေၾကျခင္း၊သုက္ကို ပြားမ်ားေစ၏႐ူးေသာအနာ၊သည္းေျခႏွင့္ ယွဥ္ေသာအနာ၊ အဆိပ္အေတာက္အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ေသြးကင္း၊ ေလကင္း၊အပုပ္ကင္း၊ အဖ်ားကင္း စသည္တို႔ကို ကုသရာတြင္ အသံုးဝင္ ေၾကာင္းကို ေဖာ္ျပပါသည္။
မ်က္စဥ္းေဆးရည္
ေက်းလက္တိုင္းရင္းေဆးဆရာမ်ားအသံုးျပဳခဲ့သည့္ ကန္စြန္းရြက္ပါဝင္ေသာ မ်က္စဥ္းေဆးရည္မွာ သန္႔စင္ေဆးေၾကာထားေသာ ကန္စြန္းရြက္ႀကိတ္ညႇစ္ရည္ကို လူႏို႔ ႏွင့္ေဖ်ာ္ၿပီးမ်က္စဥ္းေဆးရည္အျဖစ္ ခတ္ေပးျခင္းျဖင့္ မ်က္ခမ္းစပ္နာ၊မီးယပ္မ်က္စိနာ၊မ်က္စိမႈန္ဝါးဝါ းျဖစ္ေပၚေနေသာ ေဝဒနာတို႔ကို ကုသေပးႏိုင္ပါသည္။
ေဆးမွာေျဖေဆးကန္စြန္းရည္
ျမန္မာ့တိုင္းရင္းေဆးဝါးမ်ားအနက္သမားေတာ္ကိုင္ ေဆးဝါးအခ်ဳိ႕တို႔တြင္ စိန္ဓာတ္ျဖင့္ ေဖာ္စပ္ထားေသာ ေဆးဝါးမ်ားကို လူတို႔သံုးေဆာင္ေနစဥ္ သံပရာရည္ကို ေသာက္မိပါကစိန္အဆိပ္အေတာက္ကို ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါသည္။ ထိုသို႔ ျဖစ္လွ်င္ လတ္ဆက္ သန္႔ရွင္း စင္ၾကယ္ေသာ ကန္စြန္းရြက္ကိုထုေထာင္း၍ အရည္ႏွင့္အဖတ္တို႔ကို ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ေျပေစႏိုင္ပါသည္။
ဝမ္းဗိုက္ေရာဂါကုေဆးဝါးဓာတ္စာ
တစ္ခါတစ္ရံတြင္ လူႀကီးမ်ား အစာမွားျခင္းေၾကာင့္ ဝမ္းဗိုက္မအီမသာျဖစ္ျခင္း၊မစားခ်င္ မေသာက္ခ်င္၊ ေနရထိုင္ရအခက္ေတြ႕ျခင္း၊ မစားခ်င္မေသာက္ခ်င္၊ ေနရထိုင္ရအခက္ ေတြ႕ျခင္းႏွင့္ ကိုယ္လက္ယားယံပါက ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ထန္းလ်က္ကို အတူႀကိတ္ပါ။ရလာေသာ အရည္ကို ဟင္းစားစတီးဇြန္းထက္ဝက္ခန္႔ နံနက္တစ္ႀကိမ္၊ ေန႔လယ္တစ္ႀကိမ္ ေသာက္သံုုးေပးျခင္းျဖင့္ ပကတိအတိုင္း က်န္းမာလာေစႏိုင္ပါသည္။
ေရေႏြးႏွင့္ မီးေလာင္နာ
မိသားစုဝင္မ်ားတြင္ မၾကာခဏႀကံဳရတတ္ေနေသာ က်န္းမာေရးျပႆနာမွာ ေရေႏြးပူေလာင္ျခင္းႏွင့္ မီးပူေလာင္ျခင္းတို႔ပင္ ျဖစ္ၾကပါသည္။ေျခ၊လက္တို႔တြင္ မီးေလာင္ နာထပါကကန္စြန္းရြက္ႀကိတ္ရည္ကို လိမ္းေပးပါ။ ကန္စြန္းရြက္ႀကိတ္ညႇစ္ရည္ႏွင့္ သၾကားကို ထည့္ေဖ်ာ္လ်က္လိ မ္းေပးျခင္းျဖင့္လည္းအဖုမ်ားကို ျဖစ္ေပၚေစျခင္းမွ ကင္းေဝးေစပါသည္။
အေၾကာတက္ျခင္းႏွင့္ ကန္စြန္းရြက္
မၾကာခဏဇက္ေၾကာတက္ၾကသူမ်ား၊ဇက္ေတာင့္တင္းျခင္း၊ ကိုယ္ေငြ႕ေႏြးေႏြးႏွင့္ဖ်ားခ်င္သကဲ့သို႔ျဖစ္ၿပီး ကိုယ္လက္မ်ား ေလးလံျခင္း၊ ေခၽြးငုပ္ ျခင္းမ်ားခံစားရပါက သိေႏၶာဆားအနည္းငယ္မွ်ကို ကန္စြန္းရြက္ႀကိ တ္ညႇစ္ရည္စပ္ေပးပါ။ ထိုေဆးရည္ကို လူႀကီးေဆးတစ္ခြက္စာအတြက္ ဟင္းစာစတီးဇြန္းႏွင့္ တစ္ခြန္းကိုနံနက္ တစ္ႀကိမ္၊ ေန႔လယ္တစ္ႀကိမ္၊ညတစ္ႀကိမ္ တစ္ေန႔သံုးႀကိမ္ တိုက္ေကၽြးေပးပါ။အဆိုပါ လကၡာဏာမ်ားအတြက္ ဤေဆးရည္တစ္စက္ကိုသန္႔ရွင္းေသာေရ ဆယ္စက္ႏွင့္ ေရာစပ္ ၍မ်က္စဥ္းေဆးရည္အျဖစ္ ခပ္ေပးႏိုင္ပါသည္။
ဟင္းလ်ာတစ္ခြက္ က်န္းမာေရးအတြက္
လတ္ဆက္သည့္ ကန္စြန္း႐ိုးနီ၊ရြက္က်ပန္းလိန္ရြက္ကို ေရးေႏြးႏွင့္ေဖ်ာပါ။ထို႔ေနာက္ ပါးပါးလွီးျဖတ္ေတာက္၍ ငါးက်ည္းေျခာက္၊င႐ုတ္၊ၾကက္သြန္နီ၊ ဆီ၊ဆားထည့္၍ သံပရာရည္ဆမ္းကာ အသုပ္အျဖစ္စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ အူလမ္းေၾကာင္းတြင္ ျဖစ္ေပၚႏိုင္ေသာ ဝမ္းကိုက္ေရာဂါ၊ ေသြးဝမ္းကိုက္ေရာဂါ၊ အမ်ဳိးသမီးတို႔တြင္ ျဖစ္ေပၚတတ္ေသာ မီးယပ္ေသြးပုပ္ က်န္ေသာေရာဂါ၊မီးယပ္ေသြးမမွန္ေသာေရာဂါ၊ သားအိမ္ေလွ်ာက်ေသာ ေရာဂါ၊သားျမတ္နာ (ႏို႔အံုနာ)၊ ႏို႔ထြက္နည္းျခင္း၊ဇက္ေၾကာထိုးျခင္း၊ဇက္ေၾကာတက္ျခင္း၊ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္း၊အသားအေရႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ အေရျပားေရာဂါမ်ား၊အသံဝင္ အသံ ပ်က္ေရာဂါအျပင္ ဆီးအိမ္ႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ေရာဂါတို႔တြင္ ကုသရာ၌ အသံုးဝင္ ေစပါသည္။
က်န္းမားေရး
မၾကာခဏကန္စြန္းရြက္ကို စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာမႈကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ၿပီးခြန္အားဗလရွိျခင္း၊ဝမ္းတြင္းေရာဂါကို သန္႔စင္ေပးျခင္း၊အပူဒဏ္၊အေအးဒဏ္ကို ခံႏိုင္ရည္ ရွိ ေစျခင္း၊ ေရာဂါတစ္စံုတစ္ရာလြယ္ကူစြာ ဝင္ေရာက္မႈကို တားဆီးကာကြယ္ေစႏိုင္ပါ သည္။
Ref : Health Digest
No comments:
Post a Comment