“သစ္ၾကာ းသီး၏ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား”
သစ္ၾကားသီး စားရင္အဆီတက္မွာ စိုးလို႔ဆိုၿပီးတခ်ိဳ႕က ေရွာင္တတ္ ၾကပါတယ္။ တကယ္က သစ္ၾကားသီးမွာပါဝင္တဲ့ အဆီက ေကာင္ းတဲ့အဆီပါ။တစ္ ေန႔မွာ အသင့္အတင့္ ပမာဏကို စားေပး ရင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုထိန္းေပးႏိုင္တဲ့အျပင္ ေအာက္ပါ က်န္းမာေရးစြမ္းပကား ေတြကိုလည္းရရွိ ပါလိမ့္မယ္။
(၁) ႏွလံုးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးပါတယ္ သစ္ၾကားသီးမွာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊အမွ်င္ဓာတ္၊ဗီတာမင္၊ သတၲဳဓာတ္နဲ႔အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ သစ္ၾကားသီးမွာ အိုမီဂါ၃ ဖက္တီးအက္စစ္လည္း ပါဝင္ ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သစ္ၾကာ းသီးကို စားတာက ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာနဲ႔ ထ႐ိုင္ဂလစ္စ႐ိုက္ အဆင့္ကို ေလ်ာ့က် ေစ တာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၂) စိတ္က်ေရာဂါ သက္သာေစပါတယ္ သစ္ၾကားသီးနဲ႔ သစ္ၾကားသီးအဆီမွာအိုမီဂါ ၃ဖက္တီးအက္စစ္ပါဝင္မႈ မ်ားတာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ရဲ႕လုပ္ငန္း ေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းေကာင္းလုပ္ေဆာင္ႏိုင္ေစၿပီးစိတ္က်ေရာဂါကို သက္သာ ေစပါတယ္။စိတ္က်ေရာဂါခံစားေန ရသူအမ်ားစုဟာ သူတို႔ရဲ႕ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ ပမာဏေလ်ာ့နည္းေနတတ္ပါတယ္။ကေလး ေတြမွာ အိုမီဂါ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ေလ်ာ့က်ေနရင္ အာ႐ံုစူးစိုက္မႈခ်ိ ဳ႕တဲ့တဲ့ေရာဂါ(ဗီီံ)နဲ႔ ဆက္စပ္မႈရွိတယ္လို႔ေလ့ လာမႈမ်ားစြာက ဆိုပါတယ္။
(၃) ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုေလ်ာ့က်ေစပါတယ္ သစ္ၾကားသီးရဲ႕ ေကာင္းတဲ့ အက်ိဳးတစ္ခုကကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုထိန္းေပး ႏိုင္တာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ လိုမာလင္ဒါတကၠသိုလ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈေတြအရ ထမင္းမစားခင္ သစ္ၾကားသီး အနည္းငယ္ စားတာက အစာစား ခ်င္စိတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီးအစာကို နည္းနည္းပဲ စားျဖစ္ေစတယ္လို႔သိရပါတယ္။
(၄) ႀကီးထြားဖြံ႕ၿဖိဳးမႈအတြက္အေရးပါပါတယ္ သစ္ၾကားသီးမွာ အာဟာရတန္ဖိုးမ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ တစ္ေန႔တာ အတြက္ လိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ကိုေကာင္းေကာင္းရရွိေစပါတယ္။ သစ္ၾကားသီးမွာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ဗီတာမင္ဘီ၊ဗီတာမင္အီး၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ မဂၢနိစ္ေတြ ပါဝင္ ေနတာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစသလို ခႏၶာကိုယ္ႀကီးထြားဖြံ႕ၿဖိဳးမႈ အတြက္လည္းအေရးပါ ပါတယ္။
(၅) ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာကိုကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္ သစ္ၾကားသီးမွာ အင္တီေအာက္ ဆီးဒင့္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာကိုကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းရွိတယ္လို႔ ၿဗိတိန္ အာဟာရ ဂ်ာနယ္မွာ လတ္တေလာ ေတြ႕ရွိခ်က္ တစ္ရပ္ကို ေရးသားေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။
(၆) မွတ္ဥာဏ္ကို ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္ သစ္ၾကားသီးကို ဦးေႏွာက္အာဟာ ရလို႔ တင္စား ေခၚေဝၚၾကပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ သစ္ၾကားသီးက ဦးေႏွာက္အခြံပံု သဏၭာန္ ရွိတဲ့အျပင္မွတ္ဥာဏ္အားေကာင္းေစတဲ့ အိုမီဂါ ၃အဆီေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ပါ။ဦး ေႏွာက္ဟာ အဆီ ၆၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္နဲ႔ တည္ေဆာက္ ထားပါတယ္။ဦးေႏွာက္ ဆဲလ္ေတြ ေကာင္းေကာင္း အလုပ္လုပ္ ႏိုင္ဖို႔ အဆီတည္ေဆာက္ရာမွာအိုမီဂါ ၃အဆီ လိုအပ္ပါတယ္။
(၇)သည္းေျခ ေက်ာက္တည္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္အမ်ိဳးသမီးရွစ္ေသာင္းေက်ာ္ကို ႏွစ္ ၂၀ ၾကာေလ့လာမႈအရ တစ္ပတ္မွာ သစ္ၾကားသီးလိုအခြံမာတဲ့ အေစ့အဆန္ တစ္ေအာင္စ စားတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြကမစားသူ ေတြထက္ သည္းေျခေက်ာက္တည္ႏိုင္ေျခ ၂၅ရာခိုင္ႏႈန္းေလ် ာ့နည္းေၾကာင္းသိရပါတယ္။တစ္ေအာင္စဆို တာ ပ်မ္းမွ် အားျဖင့္သစ္ၾကားသီးအေစ့ ၂၈ေစ့ခန္႔နဲ႔ညီမွ်ပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ ေန႔လယ္စာစားၿပီးခ်ိန္မွာ သစ္ၾကားသီး လက္တစ္ဆုပ္စာ ပမာဏကို စားေပးရင္လည္းသည္းေျခ ေက်ာက္တည္တာ အပါအဝင္သည္းေျခအိတ္ ဆိုင္ရာ ေရာဂါ ေတြကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၈) ေကာင္းေကာင္း အိပ္ေမာက်ေစပါတယ္ ညစာစားရာမွာ ဟင္းရြက္ သုပ္ထဲ သစ္ၾကားသီး ထည့္စားေပးရင္ ေကာင္းေကာင္းအိပ္ေမာက်ေစပါတယ္။ သစ္ၾကားသီးမွာပါတဲ့ မယ္လတို နင္ဟာ ညဆိုင္းအ လုပ္လုပ္ရသူ၊ ေလယာဥ္အၾကာႀကီးစီးရ သူေတြမွာ အိပ္ေရးဝ၀အိပ္ေပ်ာ္ ေစပါတယ္။
(၉) ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေၾကာင္႕ ထိခိုက္မႈ ကို တြန္းလွန္ႏိုင္ပါတယ္ သစ္ၾကားသီးကို စားရင္ ဖရီးရယ္ ဒီကယ္ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈျဖစ္လာတဲ့ ေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။ ဥပမာ ကင္ဆာေရာ ဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကိုေလ်ာ့က်ေစၿပီး ႏွလံုးေသြးေၾကာ ဆိုင္ရာ ေရာဂါနဲ႔ ပါကင္ ဆန္ေရာဂါ၊ အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါ တို႔လို ေရာဂါေတြကို သက္သာ ေစပါတယ္။
(၁၀)အ႐ိုး က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ ေပးပါတယ္ သစ္ၾကားသီးမွာပါတဲ့ Alpha linolenic acidဟာ အ႐ိုးျဖစ္ပ်က္မႈကို အလြန္အမင္းမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပး တာေၾကာင့္ အ႐ိုးက်န္းမာေရးကိုေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္။ သစ္ၾကားသီးမွာ အိုမီဂါ ၃အဆီပါဝင္မႈေၾကာင့္အ႐ိုးထုထည္ ဆံုး႐ံႈးမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
No comments:
Post a Comment