ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ ၏က်န္းမာေရးအာနိသင္ ၁၀မ်ဳိး ++++++++++++++++++++++++ ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ကို အလြယ္တကူ ဝယ္လို႔ရသလို ေစ်းလည္း သက္သာတာေၾကာင့္ လူတိုင္းလိုလို စားႏိုင္ ၾကပါတယ္။
လူေတြ အမ်ားအားျဖင့္ စားေလ့ရွ ိၾကတဲ့ ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာ ဘယ္လို က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက် းဇူးေတြ ပါဝင္တယ္ ဆိုတာကို ေရးသား လိုက္ရပါတယ္။
(၁)အစာေၾကေစျခင္း =========== ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ တစ္ေန႔တာ စားသံုးသင့္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ ပမာဏ၂၀ရာခိုင္ႏႈန္းနီးပါး ပါဝင္ပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ အစာေၾကေစၿပီး ဝမ္းခ်ဳပ္တာကို ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။ဒါ့အျပင္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီးအစာကို အလြန္အကၽြံ မစားမိ ေစပါဘူး။
(၂)ကင္ဆာကို ကာကြယ္ျခင္း ============= ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာ မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ ေတြဟာ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္တာေၾကာင အစာအိမ္နဲ႔ အေရျပား ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ပြားမ်ားမႈကို ေႏွးေကြး ေစပါတယ္။ဒါ့အျပင္ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ဟာ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ အဆင့္ျမင့္တက္မႈမျဖစ္ေအာင္ သိသိသာသာ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။
(၃)ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစျခင္း ================== ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာ ပါတဲ့ Neoxanthin နဲ႔ Violaxanthin ေတြက ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ ဓာတ္ေတြျဖစ္ၾကၿပီးကိုယ္တြင္း ေရာင္ရမ္းမႈကို သိသိသာ ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။
(၄)အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ အစြမ္းေပးႏုိင္ျခင္း ======================= ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာ ပါတဲ့ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္အီး၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊မဂၢနိစ္၊ဇင့္ (သြပ္)နဲ႔ ဆီလီနီယမ္တို႔ဟာ အစြမ္းထက္ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ ျဖစ္ၾကၿပီး အ႐ိုးပါး ေရာဂါ၊ ေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါနဲ႔ ေသြးတိုးတာ တို႔ကို သက္သာ ေစပါတယ္။
(၅)ေသြးတိုးက်ေစျခင္း ============= ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ထဲက ပပ္တိုက္ေတြဟာ angiotensin I-converting enzymeကို တားဆီး ေပးတာေၾကာင့္ ေသြးတိုးကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၆)အျမင္အာ႐ံု ေကာင္းေစျခင္း ================== ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ထဲမွာ လူတင္နဲ႔ ဇီဇန္သင္းဆိုတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးႏွစ္မ်ဳိးစလံုး မ်ားစြာ ပါဝင္ ေနတာေၾကာင့္ အတြင္းတိမ္ေရာဂါနဲ႔ အသက္ႀကီးခ်ိန္မွ ာျဖစ္တဲ့ မက္ကူလာ ယိုယြင္းပ်က္စီးမႈတို႔ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၇)ကိုယ္ခံစြမ္းအားေကာင္းေစျခင္း =================== ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ တစ္ေန႔တာ မွီဝဲသင့္တဲ့ ဗီတာမင္ေအ ၃၃၇ ရာခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕အဝင္ဝေနရာေတြျဖစ္တဲ့ အေျမႇးပါး၊ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္းစနစ္၊ ဆီးလမ္းေၾကာင္းနဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းစနစ္တို႔ကို အားေကာင္းသန္စြမ္းေစပါတယ္။ဒါ့အျပင္ ေသြးျဖဴဥေတြမွာလည္း အဓိက ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကူးစက္ပိုးေတြကိုတြန္းလွန္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၈)အေရျပား က်န္းမာေစျခင္း ============== ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာ ပါတဲ့ ဗီတာမင္ေအဟာ အေရျပားမွာ အစိုဓာတ္ကို ထိန္းေပးတာေၾကာင့္ဆိုးရီးေယးစစ္ ေရာဂါ၊ ဝက္ၿခံနဲ႔ အေရးေၾကာင္းျဖစ္တာေတြကို တြန္းလွန္ေပးကာ အေရျပားကို က်န္းမာ ေစပါတယ္။
(၉)အ႐ိုးသိပ္သည္းဆ ေကာင္းေစျခင္း ====================== ျပဳတ္ထားတဲ့ ဟင္းႏုုႏြယ္ တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ ဗီတာမင္ေကတစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ပမာဏ၁၀၀၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အ႐ိုးတည္ေဆာက္မႈ အားေကာင္းေစပါတယ္။
(၁၀) ဦးေႏွာက္ႏွင့္ နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို ေကာင္းေစျခင္း ============================== ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ဗီတာမင္ေကဟာ နာ့ဗ္ေၾကာ တစ္ဝိုက္က အဆီျပင္ (Sphingolipids) တည္ေဆာက္မႈ အတြက္ မရွိမျဖစ္ အစိတ္အပိုင္းျဖစ ္တာေၾကာင့္ နာ့ဗ္ေၾကာ စနစ္နဲ႔ ဦးေႏွာက္ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို က်န္းမာေစပါတယ္။
No comments:
Post a Comment